Skodsbølvej 34 Christel og Andre' Andersen

"Huset blev bygget i 1900, sandsynligvis af Hermann Detlev Schmütsch han var gift med Marie Jessen og de havde 4 børn: Johann Heinrich, Anne Marie gift Rudebeck, Hermine gift Seebeck og Dora Senere overtog den ældste søn: Kaptajn / Lods Johann Heinrich Schmütz sammen med konen (Maria Dorothea) og børnene Dora og Hermine Christiane. I 1953 (71 år gammel) døde Johann; på det tidspunkt var han ophørt med at være lods i Flensborg. Året efter døde hustruen.

Fra Kathrine Hansens erindringer:
Her boede kaptajn Johann Heinrich Schmytsch'es enke og datter, de levede fattig fint, som vi sagde dengang. De ville ligesom ikke være bekendt, at det var småt med penge og prøvede udad til, at leve som før i kaptajnens tid.
Udover datteren Dora var der mindst 1 datter mere: Hermine Christiane som blev født i 1885.Hun blev i 1906 gift med konditor Heinrich Otto Seebeck fra Slesvig.
Det var nok noget om at kaptajnen havde sine penge i Tyskland og da vi blev danske, blev alt jo anderledes.
Ved inflationen blev den tyske mønt helt værdiløs og på den måde forsvandt store formuer til næsten ingenting. Sådan gik det for mange dengang.
Lise Nørgaard har egentlig beskrevet to sådanne skæbner i Matador filmen. Det er fru Møhge og datteren Misse, men her i Skodsbøl var det datteren Dora Elisabeth (f. 5/9 1889), der havde overtaget, og moderen - Ingeborg Kathrine Maria Jensen -der var den sagtmodige.
Moderen var vel klar over, at skulle Dora finde sig en passende mand, måtte hun være med i selskabslivet og være klædt, som de andre piger.
Dora ville gerne have haft Jens Mikkelsen, så hun havde travlt når han var hjemme på ferie. Det ville jo også være passende, at få en kaptajn, ligesom hendes far. Doras søster var gift i Sønderborg med kornhandler Rudebeck.
Dora sagde altid:" Så længe man føler sig ung, så er man det". Det var hun også længe, men årene går jo.
Hvor længe hun boede i Skodsbøl efter moderens død, kan jeg ikke huske.
Da hun følte, at det aldrig ville blive til noget med Jens Mikkelsen, tog hun en husholderskeplads ved en kreaturhandler i Sønderborg.
Her levede Dora rigtig op igen, og jeg mener også at hun blev gift med ham. I hvert fald arvede hun huset efter ham .
Min moster der boede i Dybbølgade og huset hvor Dora boede, lå i samme gade nogle husnumre længere op mod Dybbøl, hele tiden kunne hun fortælle om hvordan det gik Dora. Hun sagde at kreaturhandlerens børn af første ægteskab, havde været utilfredse med at Dora arvede så meget. Men det må have været i orden, for Dora blev i huset.
Vi, Anni og jeg, mødte engang Dora i en hattebutik i Sønderborg, hun spillede en fin dame overfor os: " Nej er I kommet til Sønderborg, det må være kønt for jer ude fra landet at komme ind til staden." Anni og jeg morede os meget over dette, for Dora var udmajet, som en afdanket skuespillerinde.
Hvordan Doras liv endte ved jeg ikke, for moster flyttede til en anden bydel i Sønderborg.
Dengang mutter Schmytsch, som børnene i byen kaldt hende, boede her ville hun ofte have børnene til at gå til købmanden for hende, og så fik den en 10 øre, som dengang kunne byttes hos bager Jensen til en rund is.
Men nogle gange snød hun børnene og sagde, at de havde været rigtig dygtige så de kunne få en stor mønt, som var en 5 øre.
Dora solgte huset i Skodsbøl til Jens Peter Nielsen og hans hustru Margarethe Marie Johnsen Nielsen, født Schmidt i 1941.
Peter var teglværksarbejder eventuelt brænder.
Under anden verdenskrig gav de sig til at spinde uldgarn for folk, når de selv kom med ulden.
Peter kartede ulden og Margarethe spandt. Det blev de ved med, så længe der var brug for det.
De havde en søn Jens, der nu bor i Broager.
Margarethe døde i 1960, men først da Peter ville sælge huset i 1970 blev hele huset reelt overdraget til Peter, samtidig blev grunden udvidet med hele 4 m2 (iflg. hævd).
Huset blev solgt til Tuddi Novack (Christine, hun er født Lorenzen og kom fra Møllevænget 9).
Hun flyttede ind sammen med manden Fritz, datteren og svigersønnen.
I 1972 blev ejendommen solgt til Kurt Christian Jørgensen, som 7 år senere solgte det til Margit og Eskild Abramsen, der boede her sammen med deres 2 børn Rene' og Dennis.
De solgte så huset i 1984 og flyttede til Gråsten. Huset købte de nuværende ejere Christel og Andre' Andersen.

Huset er oprindelig bygget i 1900.
Tilbage til side 1 (oversigten)
Kilde: Jens Peter Nielsen og Katrine Hansen og diverse kirkebøger
.