Bjarke Barthe Sahl Skodsbølvej 27

Nr. 27 er bygget i 1904, det er egentlig begyndelsen til nedergaden "æ næ'ga' ". Det har den altid heddet.
Hoelvej som vejen nu hedder er faktisk den vej der gik fra møllen og ned til Sibbersens gård.

Her boede Hans "pandekage" Hansen (Hans Christian Hansen) og konen Anna. Han var teglværksarbejder på teglværket Grønland, desuden var han musiker i Skodsbøl Musikforenings orkester (se foto af orkesteret her). Hans kone havde "fin vask", det vil sige, her fik folk deres kravetøj og lyseduge (strikkede især) vasket og strøget eller udspændt. Det kaldtes også fransk vask.
De blev gamle begge to ,og holdt guldbryllup på Skodsbøl kro.
Dengang var traditionen, at naboerne samledes dagen før guldbrylluppet hos en af naboerne for at binde en krans til at sætte op over døren. Alle kom så med blomster (hvis det var sæson, ellers købte man dem) eller gran og så blev kransen lavet medens man hyggede sig og havde det sjovt.
Om aftens blev kransen så sat op, det skulle faktisk ske så stille som muligt for at overraske parret, men ofte blev der lavet ekstra megen støj under opsætningen. Der stod  som regel en lille kasse ved trappen med en flaske til kaffen. Naboerne samledes så hos en af naboerne og fik kransekaffe med et glas  til.
Alle kunne komme til festen, men man skulle selv betale kaffen. Senere blev det ændret til at man samlede ind til et gavekort fra Broager Sparekasse, og folk kom så til efterbryllup, det vil sige, man kom til festen efter maden var spist og man skulle til at have kaffe.
Det var ved den fest at datteren, der var gift med danselærer Petersen (som altid blev kaldt Mantøgn), digtede sangen om Skodsbøl, som stadig synges, når der er fest i Skodsbøl.
Da Hans og Anna døde blev huset købt af Hans Christian Kock (i 1951). Ved deres død (1977) overtog datteren Tinne (Catharine) og hendes mand Christian Brylle huset. Tinne døde i 1989, Christian Brylle boede derefter alene i huset indtil 2012, hvor han døde.
Huset er i dag ejet af Bjarke Sahl, som bor i Norge, men kommer når der er tid og sætter huset i stand.
Tilbage til side 1 (oversigten)
Kilde: Jørgen Thomsen, Katrine Hansen
.