Inge og Jørgen Moos Nørregade 8

Huset er bygget i 1827.
I 1851 boede Hans Christian Hansen her. Han var husmand (Käthner) og slagter, så der har åbenbart hørt noget jord til.
Han boede her sammen med hustruen Agnes Hedevig (Erichsen)og deres 9 børn:
Cilla Maria Dorthea (f. ca. 1842),
Claus Johan (f. ca. 1846)
Hans Christian (f. ca. 1848)
Christian (f. ca. 1850)
Jørgen (f. ca. 1851)
Jens Christian (f. ca. 1853)
Anna Margretha (f. ca. 1854)
Thomas (f. ca. 1856)
Agnes Elisabeth (f. ca. 1858)

Omkring 1900 var her slagterbutik. Her boede byens slagter, han havde her et slagtehus,en hestestald, en lade til slagtervognen, et par svinestier og plads til et par køer, med hø og halm på loftet. Det var jo sådan dengang, at da gik slagteren ud på gårdene og købte det, han kunne bruge til slagtning, og så måtte han i mange tilfælde tage dyrene med med det samme, hvis bonden gerne ville se pengene med det samme.

Det ejedes af August Heinrich Kellermann (1875 - 1957) og hans hustru Dorothea (1879 - 1930). Hun var datter af smed Davidsen, der havde smedje på Skodsbølvej 52. De sidste år efter at konen var død flyttede han ind hos Datteren. Han døde i begyndelsen af 20'erne.
August Kellermann var fra Bad Segeberg i Tyskland, hvor han far var fårehyrde. Han lærte aldrig at tale rigtig dansk, så han brugte mange sjove vendinger.
Han var også husslagter og det blev han ved med til han var højt oppe i årene.
Når grisene skulle skoldes forlangte han at vandet skulle være spilkogende. Han sagde: "Et sjal kog vi det låg an der bot fly." (vandet skal koge så låget flyver op i loftet).
Han havde mange strenge ture om vinteren, når han skulle ud til gårdene i omegnen på cykel.

Først kom han tidlig om morgenen, når det endnu var mørkt og slagtede grisen, fik den skoldet og skrabt fri for børster, og dernæst hængt op på en stige og taget ud.
Der hang den så og blev kold til hen på eftermiddagen, så kom Kellermann igen og skar den ned og bar den ind i vaskerummet.
Her blev den udskåret i de stykker man ønskede.
Kellermann solgte slagteriet i 1934 til slagtermester August Heinrich Christian Stahl som var gift med træskomager Christensens datter, Marie Hansine fra Skodsbølmark.

August Kellermann og Dora fik to sønner: Adolf Heinrich (F.1903), men han døde kun 3 måneder gammel, og Hans Heinrich (f. 1905), han blev farmaceut i Broager. Han blev gift med Ingeborg Hansen Fogt fra Dybbøl i 1933, og kort efter købte de Nørregade 8 tilbage.
Da Fru Kellermann døde flyttede den gamle slagter tilbage og fik et værelse ovenpå. De havde siden de solgte forretningen, boet ovenpå hos smeden (Thøisen).

Her boede de indtil Hans døde (1978) og Ingeborg flyttede til Aabenraa. Hans og Ingeborg havde 2 børn, Bent Erik og Jytte.

Derefter blev huset solgt til Karen Laigaard Thun i 1978.
Hun solgte så huset i 1980 til Inge og Jørgen Moos, som har boet her siden, i de første mange år sammen med datteren Marianne.

Tilbage til side 1 (oversigten)
Kilde: Kathrine Hansen (ca. 1990)
.