Skodsbøl skoles krønike 1878 - 1892

1. Afsnit.
Skolen
A. Grundlæggelse


På grund af overbefolkning af skoleklassen i Broager skolekreds, blev der i vinteren 1878 befalet af kongelige regering, at bygge en ny skole i Skodsbøl. Denne blev bygget i den derpå følgende sommer under ledelse af Hr. Wilhelmsen fra Skodsbøl.
Det nye skolehus indeholdt kun 1 klasse og en familelejlighed til læreren.
Lærerstillingen bliver en grund- og mellemklasse med en løn på 1380 Mark, hvoraf de 1080 Mark er ren løn, 180 Mark for tjenestelejlighed, 120 Mark for opvarmning og 30 Mark for haven.
Den kongelige Regering ansætter Hr. H. Petersen, der siden 1872 har været ansat i Broager,med tiltrædelse den 26. Maj 1878.
Ved skolens indvielse var der 76 elever, men steg allerede i april til 90, hvor det holdt sig i flere år.
Efter en  fire års aktivitet her i lokalområdet, blev Hr. lærer Petersen forflyttet til Løjt.
I den derpå følgende tid blev undervisningen varetaget af 5 lærer fra landsbyen Broager.
I begyndelsen af august det samme år blev lærer Hr. J. H. Schmidt udnævnt som lærer ved denne skole.
Har var tidligere ansat i Havnbjerg på Als
Hans tiltrædelse skete den 14. August 1882
I de følgende år har konjukturerne for teglproduktion, en stadig stigning. Klassen har nu i flere år om vinteren 70 - 80,
og om sommeren ind imellem endda været over 100 elever.
Hr. lærer Schmidt blev efter seks års ansættelse på denne skole, forfremmet til lærer på en en-klasse skole i Snogbæk.
Så havde skolen en ledig stilling i 2 måneder i hvilken lærerne fra Broager skole blev indraget.
I september samme år blev lærer hr. Johannes Hansen antaget. Hidtil havde han været ansat på mellemklassen i Stenderup ved Toftlund.
Ovennævnte blev 1. November 1888 indsat i embedet af den kongelige skoleinspektør Hr pastor Schumacher fra Broager.
Elevtallet var den følgende vinter 70, men steg allerede i April 1889 til 92. Foranlediget af forskellige indvirkende nyheder indenfor områdets teglproduktion, kommer der årligt til arbejdssæsonen en større tilgang af arbejderfamilier.
Derved steg elevtallet i sommerhalvåret flere gange over 100, og nåede i årene 1890 og 1891 endda op på 110.
Selvom klasserummet kunne rumme et temmelig stort elevtal, skulle man tænke på at bygge en ny klasse, da Broagers skoleklasse konstant var fyldt.
Den kongelige skoleinspektør Hr. Pastor Schumacher i Broager var gentagne gange hos den kongelige regering på grund af den overfyldte skole, og den kongelige kredsskoleinspektør Hr. Mosehuus i Aabenraa har ikke ladet det mangle med forslag og anbefalinger til de ansvarlige steder.Således blev der allerede i december 1890 befalet at nedsætte en skolekommision med valg af 7 skoleinteressenter, som skulle behandle de fremkomne forslag.
Kommisionen bestod foruden formanden Hr. Pastor Schumacher i Broager af følgende 7 herrer:
Hr. Teglværksejer Petersen Skodsbøl.
Hr. Købmand Thomsen Skodsbøl
Hr. Gårdejer Jacobsen Stenbæk
Hr. Pensionist Hansen Broager
Hr. Kromand Horn Broager
Hr. Pensionist Henningsen Mølmark
Hr. Gårdejer Andersen Dynt
Kommisionens arbejde begyndte først den 27. maj det følgende år. I disse dage afholdtes hovedforhandlingen i Broager, under ledelse af den kongelig Geheimrat Hr. Kuntze fra Schleswig. Som sagkyndig var 2 kongelige byggerådgivere og den konglige Landsråd Hr. von Tschirschnits fra Sønderborg. Med beundringsværdig fasthed  holdt lokalskoleinspektøren fast i: "At hvor børnene er, der skal skolebyggeriet finde sted " . Denne indstilling bliver også understøttet af medlemmerne af den kongelige regering og af kommisionsmedlemmerne fra Skodsbøl.
Fra en adskillelse af Skodsbøl kommune fra Broager Skoleforbund ses der bort fra, af økonomiske grunde. Da Hr. Geheimrat Kuntze derpå stærkt anbefalede en omgående inretning af 2 nye klasser, blev det nu enstemmig besluttet at indrette 2 nye skolesteder i Skodsbøl.
Gennem denne raske og formålstjenlige beslutning  satte kommisionen sig fra begyndelsen i et godt forhold til den kongelige høje regering, således at  formanden på et besøg hos medlemmer af regeringen blev stillet et større beløb i udsigt.
Efter en grundig besigtigelse af de gamle bygninger, fik hr. kredsbyggesagkyndig Jensen i Flensborg stillet opgaven at udfærdige en byggeplan. Denne plan blev godkendt af kommisionen i juni det samme år.
Udførelsen af byggeriet måtte på grund af den fremskredne sommer, udsættes til næste forår, 1892.
Til aflastning af de nuværende lærer i Skodsbøl var der i mellemtiden sørget for at 40 elever blev anbragt i et lejet lokale.
Til den nyoprettede lærerstilling blev hr. J. P. Dall fra Haderslev udnævnt, og indsat i stillingen den 22. juli 1891.
Elevtallet i begge Skodsbøller klasse var: Mellemklasse 95, lilleklasse 40. Da lærer Dall i september blev indkaldt til en 10 ugers militærtjenste, blev begge klasser forvaltet af lærer Hansen.
Den nye skolebygning blev bygget i sommeren 1892 af byggemester Hr. Horn i Broager, men kunne på grund af det regnfulde vejr først blive færdig i september
Da det gamle skolelokale var nedrevet, måtte mellemklassen i sommerperioden anbringes i et lejet lokale i Broagers fattiggård. Det lille, lejet lokale i Skodsbøl kunne derimod uhindret benyttes.

Den første september 1892 var byggeriet afsluttet, og alle skolevenner var begejstret for det statlige udseende og praktiske moderne indretning. Den hidtige lærer i Skodsbøl blev flyttet til storeklassen. Til andenlærerstillingen blev lærer Hr. C. F. Jensen udnævnt, tidligere 2. lærer i Skelde, medens den tredie lærerstilling allerede var givet til lærer Dall.
Udgifter
Det nybyggede skolebyggeri i Skodsbøl med 2 familielejligheder og 1 enkeltlejlighed, 3 skolestuer og dertil hørende rum, har kostet skolebanken op imod 30.000 Mark. De 3 lærerstillinger forårsager med alt dertil hørende, en årlig udgift på ca. 4500 M. Deraf betaler regeringen foruden det normale tilskud på 1100 M. yderligere årlig 800 M. som tilskud til lærerlønninger. Gennem rigtig anvendelse hos den høje kongelige regering kan man takke den lokale skoleinspektør, at den i forvejen ret høje skoleskat i Skodsbøl kommune, ikke var nødvendig at hæve den væsentligt. Lærerstillingerne er aflønnet med 1530, 1370 og 1000 M pensionsberettiget. Kontantlønnen er 1200, 1050 og 950 M.

Tilskudsforhold..
Broager skoleforbund omfatter følgende kommuner: 1. Broager, 2. Skodsbøl, 3. Smøl, 4. Mølmark og 5. Dynt. Det omfatter 9 skoler i 4 skolehuse, deraf 6 klasser i Broager og 3 i Skodsbøl.
De årlige omkostninger beløber sig til 10.000 M. Udgifterne bliver fremskaffet efter klasserne = grund = bygningsskat.
Der gælder følgende norm:
1. Årligt fra hvert hus = 5 M
2. Af 1 M klasseskat  = 0,40 M
3. Af 1 M grundskat   = 1,00 M
4. Af 1 M bygningsskat = 1,00 M

Skoleforbundet skylder ca. 20.000 M .
Tilbage Krønike-oversigten
Kilde: Landsarkivet i Aabenraa
.