Skodsbøl skoles krønike 1940 - 1955

1940
Efter Henstilling fra Skoledirektionen anbefales det stærkt at Skolekrøniken videreføres. Det er Formanden for "Historisk Samfund for Sønderjylland" Amtslæge Lausten Thomsen der har taget Initiativet i denne Sag og for at belyse Betydningen af Skolekrønikernes Forsættelse tilføjrs her den Henstilling man har tilskrevet Skoledirektionen.
" Herved skal jeg tillade mig at bede den højtærede amtsskoledirektion om at indrette og føre en Skolekrønike. Under tysk herredømme var det paalagt lærerne som en Pligt, og mange steder har disse skolekrøniker virkelig faaet betydelig lokalhistorisk værdi.
Det er sikkert ogsaa i forstaaelse heraf, at man nu i Sydslesvig søger yderligere at øge deres Betydning.
Det vil utvivlsomt ogsaa fremdeles kunne blive af blivende historisk værdi, at saadanne krøniker bliver ført med
Omhu og flid ved hver enkelt skole.
De skulde naturligvis indeholde Skolens historie fra dens oprettelse i saa bred fremstilling som muligt, og de skulde aarligt meddele, hvad der er hændt i skolens liv; men derudover skulde de følge og fortælle om landsbyens udvikling og betydeligere udvikling hændelser, berette om tal for fødsel og død, om aol (?) og bygninger, om fredelige fremskridt og større ulykker, der griber ind i skoledistriktets liv.
Det vil naturligvis blive af yderst forskellig art og værd, hvad der skrives ved de enkelte skoler; men der er dog grund til at tro, at der saaledes kan skabes bøger og bevares oplysninger, der kan være gode at ty til for kommende lokalhistorikere og blive til hjælp for de lærere, der kommer til at virke ved de skoler, i hvis eje landsbykrønikerne findes."
sept1940
Den store Krig har nu varet i et Aar og ogsaa vort Fædreland og vor lille By har faaet det store Oprør tæt ind paa Livet.
Den 9. April vil altid staa som betydelig Mærkedag i vor Historie. Her blev man Vidne til den store Indflyvning af mægtige Skarer af tungtlastede Krigsflyvere sydfra.
Skolen lukkede den Dag, da det var umuligt at samle Børnenes interesse om Skolearbejdet.
Store Bededag, den 19. April tog Skolens mangeaarige Skolekommissionsformand Frederik Jensen, Gaardejer i Skodsbøl sig af Dage p. Gr. af Depression over de mørke Fremtidsudsigter.
I Sommerens løb har Befolkningen med stor Interesse i mange Nætter i agttaget engelske Flyveres Overflyvning af vor Egn og deres Angreb paa Flensborg, Kiel og Angel.
I Natten fra Lørdag d. 10. til Søndag d. 11. August kastede engelske Flyvere Bomber over vor egn.
Den første faldt i Centrum af vor By, nemlig lige bag vor Genforeningssten. Da man mente at denne Bombe ikke var sprængt, blev alle omliggende Hjem evakuert og en stor Del af de evakuerte maate Resten af
Natten tilbringe i Skolen, og de følgende Dage blev de underbragt hos Slægt og Venner i Byen og Omegnen. En Del af Byen blev afspærret i nogle Dage og skiftevis af bevogtet af Politi, C.B.-betjente og Militær. - Dagen efter, om Søndagen hen imod Eftermiddag faldt jorden omkring Indfaldstedet sammen og dannede et stort Krater.  Saa konstateredes at Bomben alligevel var eksploderet og det menes at den netop er faldet igennem en gammel Brøndskakt.
Foruden denne Bombe i selve Byen faldt en ueksploderet Lysbombe ved Nybøl Nor i Hans Tychsens Lergrav. Den blev senere bragt til Eksplosion af tysk Militær. Ligeledes i Møllegade i Broager eksploderede en Bombe og et par i "Loddenmose" og dens Nærhed.
Disse Bomber kom meget ubelejligt for selve Skolen. Der var nemlig planlagt en Udflugt for Skolens ældste Elever til København paa Mandag den 12. August til den 15. - Befolkningen var meget chokeret og derfor ikke saa glad for at sende sine Børn paa
saa lang og maaske farlig Rejse. Især kunde Børnene fra de evakuerte Hjem ikke tage Del i Udflugten. Der var anmeldt 12 Piger og 12 Drenge til Opholdet i Kbh., efter Indbydelsen af Komiteen for Provinsbørns Københavnophold.
Mandag Morgen Kl. 4½ startede man alligevel med 12 Piger og kun 3 Drenge samt 3 voksne Ledsagere per Cykel til Vester Sotrup.
Kl. 545 gik Toget og Skodsbøl Skole var nu i Selskab med Skelde Skole paa vej til Landets Hovedstad. Rejsen gik programmæssigt. Det mest bemærkelsesværdige paa Rejsen var Storebæltsoverfarten p. Gr. af krigsforholdene. Foran den fuldt lastede Færge sejlede et stort camofleret tysk Dampskib for at føre gennem Minefeltet og tage det første Stød for eventuelle engelske magnetiske Miner. I Kølvandetsom Aks sejlede en tom Færge, som skulde optage de skibbrudne ved en evt. Mineeksplosion. Heldigvis slete der intet og vi kom velbeholden til Kbh.
Der havde vi et Par meget vellykkede Dage i Lighed med Skolens Besøg i Kbh. i 1932 og 1938. Vi boede paa Fregatten " Jylland ". Af Seværdigheder besøgtes: 1. Dag Zoologisk Have, " Familie-Journalenquot;, Raadhuset, Glyptoteket, "Illum" og Tivoli.
Især Modtagelsen og Rundgangen paa Raadhuset var meget højtidligt og festligt. Selskabet blev tilsidst beværtet med Chocolade og Wienerbrød.
2. Dag begyndtes med Deltagelsen i Morgenandagten i Fruekirken, derefter en Tur gennem den indre By og ved 11- Tiden tog Selskabet til Hillerød og besaa Frederiksborg Slot.
Ved 5- Tiden var man tilbage i Kbh. og indtog Middagen som forrige Dag paa "Lodberg". Derefter tog vi til "Palladium " og hørte en Koncert paa Kinoorgel og saa et Par Film, Dagn sluttede med en Tur paa Langelinie.
Torsdag, den 15. August gik det hjemad og vi var alle glade og teknemlige for den vellykkede Tur og især at vi uden et eneste Uheld kom velbeholden hjem igen.
Straks den næste Dag optoges Undervisningen igen efter 5½ Uges lang Sommerferie.
Børnetallet efter sommerferien den 16. Aug. 40 er:
1. Klasse 25
2. Klasse 34
3. Klasse 24
I alt 83
Af Skoledistriktets undervisningspligtige Børn gaar 5 (3 Dr. + 2P.) i Statsskolen i Sønderborg. 6 (4 P. + 2 Dr.) i Broager Realskolen og 10 Børn i den tyske Privatskole.
I Følge den nye Skolelov er der valgt en fælles Skolekommision for hele Broager Sogn og et Skolenævn for hvert Skoledistrikt.
I det 1. Skolenævn for Skodsbøl valgtes:
Arb. H Diedrichsen (Formand og Medl. af Skokom.)
Arb H. Petersen
Arb H. Wolff
Hjulmager N. Jensen
Ldmd. Fr. Lorenzen.
Skolens mangeaarige Frøken Christine Thomsen tog Afsked med
Skolen til Okt 38. Afskeden blev gjort højtidelig ved den sidste Haandgjerningstime fra Børnene og Lærernes side.
Som ny Lærerinde i dette Fag blev antaget Fru Kata Jacobsen. I Forsommeren 1939 var hun til et længere Kursus i København.

Paa Grund af Skoledirektionens Anbefaling og Tønder Seminariets Anmodning havde Skodsbøl Skole i Juni 1934 en Tønder Seminarieelev til Hospitanttjeneste i 14 Dage.
Det var Carl Otto Juhl, som nu er ansat som Lærer ved Sønderborg Skolevæsenet.
I Juni 1935 var det Seminarist Thomas Søgaard.
Fra Skaarup Seminarium kom i 1939 en Anmodning om at modtage en Elev til Praktikøvelse i 14 Dage her ved Skolen.
Det var en Seminarist ved navn Georg Hansen.
Paa grund af Familieforhold kunde der i 1940 ikke modtages Seminarieelever til Praktikøvelse.
Tirsdag , den 3. Sept. begyndte Konfirmandundervisningen. Fra Skodsbøl
Skole deltager 12 Elever, 8 Drenge og 4 Piger, foruden 2 Realskoleelever fra Skodsbøl.
Den 10. og 11. Sept. afholdtes Indstruktionskursus i Sønderborg. Begge Lærere tog Del.
Ved Middagstid den 11. Sept. kom pludselig den Meddelelse at Amtets tidligere mangeaarige Skolekonsulent Hr. N. J. Nielsen pludselig var afgaaet ved Døden.
Ved Mødets begyndelse den 11. Sept. mindede nuværende Konsulent H. Noorup den Afdøde og Forsamlingen rejste sig

Siden den 1. Sept. 40 har herværende Førstelærer foruden den Kirketjeneste han har i Egernsund Kirke overtaget Tjensten ved alle Begravelser og Bryllupper i hele Sognet, dog med Undtagelse af Begravelser fra Skelde Skoledistrikt, som Lærer Brock skal betjene.
Timeplanen er af den Grund med Skolenævnets Billigelse ændret saaledes at 1. Klasse fremtidig møder om Eftermiddagen i Stedet for Kl. 1 nu Kl. 1210, og Førstelæreren tager den første Time saaledes at Skoledagen slutter for ham Kl. 105.

Høsten har i Aar været meget besværlig p. Gr. af regnfuldt Vejr. Dog var i den 1. Uge i Sept. overalt "Fokken" kørt hjem. Derefter fik mange af Befolkningen og især mange Børn det travlt med Sankningen af Aks, hvilket ikke er sket i mange Aar. Men nu p. Gr. af Krigen betyder Danmarks Høst saa uhyre meget for Lanf og Folk. Akssankningen har ogsaa overalt givet gode Resultater.

Efter Henstilling af Husmoderforeningen har Skodsbøl Skoles Børn foretaget en Indsamling af Spildefrugt. Resultat var godt 1000 Pund Frugt
18. Sept. 1940
I Anledning af Kongens 70-Aars Fødselsdag den 26. ds. solgtes i Dag af de store Skolepiger i Skoledistriktet 100 Naale a 25 Øre med Kongens Monogram.
Ligeledes solgtes til Fordel for Nationalforeningen for Tuberkulosens Bekæmpelse 200 Høstblomster a 10 Øre Stk.

 
sept1950
Skodsbøl Skole blev 1. April 1950- efter forudgaaende Afstemning blandt Skoledistriktets Beboere- nedskaaret til Forskole. Der var stort Flertal for flg:
Skolevæsenet i Broager Kommune centraliseres saaledes : Dynt og Gammelgab skoler nedlægges helt og alle Børn herfra søger Centralskolen i Broager; Skodsbøl Skole opretholdes foreløbig som Forskole for de 3 yngste Aargange, mens de ældre søger Centralskolen i Broager. Skolen bliver selvstændig med eget skolenævn. Hr Chr. Mathiesen, som har virket som Førstelærer fra 1. Jan. 1932, overflyttes til Broager, og undertegnede forsætter her som Lærer og Leder.
Samtidig med Centraliseringen over Broager Kommune den priv. Realskole, der altsaa bliver kom. Mellem- og Realskole.
Denne Plan blev altsaa virkeliggjort 1. April 1950

(Om det saa vil blive til Gavn og Glæde, eller bidrage til at skabe lykkeligere og Bedre Mennesker, maa vi overlade til Fremtiden - min egen private Tro er ikke uden Tvivl.).
P. Bønneland


Skolen er nu 2 Kl. Forskole
1. Kl = 1. Aarg.
2. Kl = 2 + 3 Aarg.

Elevtallet var 1. April 1950
1. Kl. = 13 El
2 Aarg = 16 El
3. Aarg = 10 El

PB.
1951 - 1955
1. April 1951 var Elevtallet
1. Kl     = 1 Aarg. =    9 Elever
2. Aarg. =                  11 Elever
3. Aarg. =                 14 Elever
PB.



Den 1. Novbr. 1955 havde Sogneraad og Skolekommision indbudt Forældrekredsen til møde paa Skodsbøl Kro. Paa mødet blev der fremsat Forslag om, at Skodsbøl Skole skulde nedlægges, og alle Børn henvises til Centralskolen i Broager. Dette forslag blev saa at sige enstemmigt afvist, idet kun 2 stemte for, men 76 imod, 2 blanke. Nu skal overvejes, om der skal bygges en ny Forskole eller den nuværende underkastes en i meget høj Grad tiltrængt Restaurering.
PB.

Tilbage Krønike-oversigten
Kilde: Landsarkivet i Aabenraa
.